Påvirker din opvækst dit parforhold?

Vores barndom og opvækst er noget af det som præger os allermest og det har stor indflydelse på hvordan vi ser og opfatter livet og har derfor også indflydelse på hvad det er, at vi tager med ind i parforholdet.

Måske du er vokset op i en familie hvor der har været svigt? Måske dine behov ikke er blevet mødt eller blevet taget alvorligt? Måske andre kom før dig? Det kan også være, at du har været overladt meget til dig selv?

Alt hvad du har oplevet i din opvækst, vil påvirke måden du oplever dig selv på. Og det er uundgåeligt ikke at tage noget af barndommen med ind i voksenlivet hvor det særligt kommer til udtryk i parforholdet.

”Hvorfor lige i parforholdet”, tænker du måske?

Det er fordi dit parforhold er en kærlighedsrelation! Dit forhold til dine forældre var også kærlighedsrelation og når der er kærlighed og følelser indblandet, er der rigtig meget på spil.
Gennem din opvækst har du tilpasset dig dine forældres regler, fordi det var afgørende for din eksistens. Mister et lille barn sine forældres kærlighed og bliver overladt til sig selv, dør det! Derfor tilegner vi os instinktivt nogle mønstre og leveregler, som hjælper os med at overleve. Selvom vi som voksne ikke længere har brug for reglerne på samme måde, er det utrolig svært at sige os fri for dem. For med tiden har vi identificeret os med dem.

Vi har alle noget med i bagagen og ligegyldigt hvad det er, så er det trygt og genkendeligt uanset om det hverken er sundt eller godt for os. Alt det vi har lært og øvet os på hele barndommen, tager vi med ind i parforholdet.

Det vil sige, at hvis du har været vant til ikke at blive taget særligt alvorligt, ikke er blevet mødt i dine behov, ikke har følt dig god nok osv., så er det dét du ubevidst kigger efter i dit parforhold, fordi det er trygt. Det værste er bare, at det gør så nederdrægtigt ondt, når du igen og igen møder følelsen af ikke at være god nok, ikke at være elsket osv. Men så længe du ikke er klar over, hvad der gemmer sig i din bagage og du ikke er klar over hvilke mønstre og følelser du jonglerer rundt med, vil du oftest ende med at give din partner skylden for den smertefulde følelse du oplever.

”Du tager mig aldrig alvorligt …”, ”du hører aldrig hvad jeg siger …”, ”du elsker mig ikke, når du aldrig …”

Du projekterer dit eget ”bullshit” over på ham/hende og det skal du stoppe med og i stedet passe din egen have. Det er der rigtig meget læring i og på sigt rigtig meget kærlighed!

Tror du – hånden på hjertet – at din partner er sammen med dig, hvis han/hun ikke elsker dig? (hvis du kan sige ”ja” til det, så er det højst sandsynligt ikke det rette forhold for dig alligevel!)

Derimod skal du begynde at kigge på dig! Hvilken selvopfattelse har du med ind i forholdet og hvilke mønstre?

Hvis du føler du grundlæggende ikke er god nok, at du ikke er værd at respektere eller elske? Så vil det nærmest være umuligt for dig, at føle dig værdig til at modtage den kærlighed og respekt, du møder. Du er muligvis slet ikke i stand til at se den …

Den opfattelse vi har af os selv, vil vi hele tiden, ubevidst, forsøge at få bekræftet af omverden og især vores partner. Vi får det, vi sender ud!

Kig på hvad du har med dig og hvordan din livserfaring påvirker dit liv og dit kærlighedsforhold nu?

Dine følelser. Dit ansvar!

Vækker det jeg skriver genklang samtidig med, at det virker helt uoverskueligt, fordi du ikke ved hvor du skal starte eller slutte?

Hvis du befinder dig i en situation, hvor du igen projekterer den dårlige følelse over på din partner og beskylder ham for ikke at elske dig sådan, som du har brug for det eller han aldrig hører dig, så hold lige vejret en gang. Mærk lige efter om følelsen du mærker, er en, som du har mærket før? Find ud af hvornår du mærkede den første gang i dit liv og hvad der satte den i gang. Hvad ville du give dig selv i den situation, hvis du nu, som voksen, stod ved siden af dig dengang du oplevede den første gang?

Du kan også, som mange andre klienter, få en tid her hos mig. Så kan vi sammen kigge på, hvad du har brug for at se på, for at få mere kærlighed i dit liv.

Kærlig hilsen

Anja